Jó csillagzat alatt

 A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola családi napja 2013.november 30-án.

Kreatív sarok

Kreatív sarok a gyerekeknek

November végi szombat délután, már sötétedett, amikor a kis vaskályhás falusi kultúrotthon megtelt gyerekzsivajjal és az ország legkülönbözőbb helyeiről érkező szülőkkel, érdeklődőkkel.

Jöttek Debrecenből, Dunaújvárosból, Üllőről, Pilisvörösvárról sok más, közeli-távoli helyről. Egy azonban közös volt bennük: érdeklődtek egy új iskolai kezdeményezés után, és időt, energiát nem kíméltek, hogy megismerjék azt a lehetőséget, amely a gyerekeik számára a legjobb tanulási módszer lehet.

Pécselyen indult el az új iskola 2013. szeptemberében néhány gyerekkel, kedves tanítókkal, élükön a mosolygós Bárdi-Farkas Beáta megbízott igazgatónővel.  Az iskola a Balaton-Felvidék egyik legszebb helyén alakult, Pécselyen, és felvette  báró Wesselényi Miklós nevét.

A kis kultúrotthonban dr. Marossy Endre történész beszélt arról, hogy miért válhat példaképpé számunkra Wesselényi, aki elsőként úszta át a Balatont, aki pénzt áldozott iskola alapítására, a környék és az ország felvirágoztatására?

Az iskola jelmondatává vált, hogy a nemesség kötelez, a kötelesség nemesít. Hisszük, hogy a belső erkölcsi tartás, a nemes lelkűség, szeretettel, odafigyeléssel kialakítható a gyerekekben úgy, hogy felelősségtudatos, kötelességtudó, hazájukat, szüleiket szerető, tisztelő ifjakká váljanak.

Az alapító Bárdi-Farkas János elmondta, hogy nem kis nehézségek árán sikerült az iskolát elindítani. Amikor azonban látták a hivatalok az alapítók elszántságát, amikor már beleláttak a vezetők elképzeléseibe, melléjük álltak az önkormányzatok  és teljes segítségéről biztosította őket a Veszprém megyei  Kormányhivatal.

Mi a valóban új ebben az iskolai szerveződésben?

A pécselyi alapítványi iskolában a gyerekek kis csoportokban, maximum 10 fős osztályokban tanulhatnak. Az állami alaptanterven túl kihasználják a helyi lehetőségeket, a lovarda és a Balaton közelségét. Megtanulhatják a mezőgazdálkodás és állattartás alaplépéseit, megismerhetik a környék népi mesterségeit.

Az iskolához egyéni tanrend szerinti és távoktatással is lehet kapcsolódni. Egyéni tanrend keretében a tanulók szemtől szemben tanulnak tanáraikkal.

Hol szerveződhetnek ilyen egyéni, vagy néhány fős tanulói csoportok?

Bárhol az országban úgy, hogy a tanulók a pécselyi iskolához tartoznak, de a szülők alakítják ki, hogy a tanulás hol és hogyan folyjon. (Otthon, művelődési házban, egy ki s osztályteremben stb.) Fontos, hogy szeretetteljes legyen a környezet, elfogadják az iskola szellemiségét.

Távoktatás esetén a szülők maguk gondoskodnak a gyerekek felkészítéséről. Félévkor és tanév végén vizsgát kell tenni.

Mindkét esetben az anyaiskola tanárai online segítik a felkészülést, egységbe fogják az ország, akár a világ különböző tájain tanulni vágyó gyerekeket, szüleiket valamint oktatóikat.

Hogyan alakítható ki így közösség? Nem probléma-e, ha a gyerekek nem élik meg az osztályok közösségi harcát?

A gyerekek otthon a helyi kis csoportokban is közösségben vannak, a vizsgák során találkozhatnak más „osztálytársakkal” is. Kapcsolatok, barátságok létrejöhetnek iskolai közösségeken túl is  az online adta lehetőségekkel bárhol a világon.

Az anyaiskola az év folyamán és nyáron is szervez programokat, táborokat, amin részt vehetnek  távoktatást választó gyerekek is.

iskolanyiltnap

Sok jó ember kis helyen is elfér

Az alapítók elképzelése az, hogy „only for you”, azaz csak teérted, csak hozzád visszük el a tudást úgy, hogy az alapkötelezettségen túl haladatnak a gyerekek a saját ütemükben, akár két évet is egybevonva, vagy szükség esetén a tanévet meghosszabbítva. A módszer levédett, így javaslom, hogy aki érdeklődik az iskola iránt, keresse Bárdi-Farkas Beáta igazgatónőt (0630/44 73 560) vagy Marossy Endrénét, a fenntartó alapítvány oktatási referensét (+36309836988), vagy jelenetkezzenek az iskola honlapján megadottak szerint.

Az iskola alapítványi szerveződésű, ezért a vizsgák díjkötelesek. Fontos azonban tudni, hogy a fenntartó alapítvány úgy állapította meg a díjcsomagokat, hogy széles körűen elérhető legyen az oktatás.

Az érdeklődők sok kérdést tettek fel és örömünkre szolgált, hogy dicsérték az új iskolai szerveződést, felsorakoztak elképzeléseink mellé és örültek, hogy kérdéseikre választ kaptak.

Köszönet a tanító néniknek, hogy a beszélgetés közben kézműveskedtek a gyerekekkel. Igazán szép kis Mikulás-szánkók születtek.

Közel hatvanan voltunk és éreztük a szeretetet a falusi kis kultúrotthonban, elfogyasztottuk a finomságokat, amelyeket a családok hoztak, és tudtuk, hogy iskolánknak meg kell felelnie a XXI. század elvárásainak, de mindent a legszeretetteljesebb környezetben kell megvalósítanunk.

2013-ban 1-4. osztályig fogad tanulókat az iskola, a 2014-15-ös tanévtől 1-8. osztályig, illetve szervezés alatt áll a gimnázium is.

Amikor a három órás beszélgetés után kiléptünk a kultúrból, hideg volt, de csodálatosan csillagos az ég. Áldás volt a tiszta idő, csodaszépen tündököltek a csillagok.

Kívánom, hogy Bárdi-Farkas János alapító és felesége, Bárdi-Farkas Beáta igazgatónő elképzeléseit, céljait kísérje ez az áldás, és sikerüljön nekik egy olyan iskolahálózatot működtetni, ami valóban a gyereke érdekeit szolgálja.

 

 

Dr. Marossy Endréné

oktatási referens

Balaton-felvidéki  Nemzeti Oktatási Nevelési Alapítvány

kuratóriumának tagja

Author: Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola

A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola 2013 őszén indult alsó tagozattal (1-4. osztályig), 2014-2015-ös tanévtől pedig felmenő rendszerben már felső tagozatra is beírathatók a gyerekek. Kiemelten támogatjuk az otthonoktatást, a magántanulói státuszt, az erre a célra kidolgozott távoktatási programunkkal, mind a Magyarországon, mind a külföldön élő gyermekek számára. Beiratkozási információk, hasznos tudnivalók

Share This Post On

1 Comment

  1. Egy élményemet osztanám meg erről a családi (bemutatkozó) napról:

    Kb. ugyanazt az érzést élhették át azok az emberek akik beléptek Jézus születésekor az ólba (vagy nevezzük bárminek), mint amit én éreztem, ahogy beléptem hozzátok.

    Szeretettel:

    BG

    Post a Reply

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.