Más iskola

Néhány nappal ezelőtt busszal mentem el a Szentendrei úti Alternatív Közgazdasági Gimnázium előtt, ahol egy hatalmas plakát hirdette – Más iskola. Tudom, hogy gimnáziumi felvételik előtt hirdetik magukat az iskolák, és főként a magánintézményeknek  kell igazán csalogató dolgokat leírni, kiírni. Ez a szlogen azonban zseniális. – Más iskola.  Tessék bejönni, megtapasztalni, meghallgatni, megismerni!  Természetesen nem az AKG-t szeretném itt és most népszerűsíteni, csak annyit, igen szükség van más iskolákra. Legyen paletta, legyen választék, igazi kézzelfogható alternatíva  azon szülők és gyerekek előtt, akik a tanulás más típusú formáját akarják választani.

Sokszor érik ezeket az intézményeket ok nélküli támadások. Tessék nekem elhinni, aki már csinált ilyen típusú iskolát, hogy a legtöbbjében igazán elhivatott igazgatók és tanárok dolgoznak, állandóan kreatívan azon agyalva, mit és hogyan lehetne fejleszteni, a tudományok megismerését vonzóbbá tenni, az egyéni differenciálást a legmagasabb szintre juttatni.

Vannak lehetőségek, csak megismerni kell őket. Fantasztikus példája a „más iskolák” csapatának a pécselyi Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Nem attól más, hogy nem az állam, hanem egy alapítvány működteti.

Attól más elsősorban, hogy emberközeli. Válaszd a tanulás bármilyen formáját, bejársz, egyéni tanrendű vagy, vagy online távoktatásos. Lehajolnak hozzád, éreztetik, hogy a te gyermeked itt és most a legfontosabb, az ő értelmének kinyitogatása, gondozása, fejlesztése mindenek feletti.

Minap azt hallottam egy magánóvodás anyukától, hogy azért akarja egy frekventált kerület  trendi iskolájába  bejuttatni a gyerekét, mert ott polgári értékeket képviselnek. Megjegyzem, az iskola osztálylétszámai nagyon magasak, versenyszerű  elvárások vannak már egész kicsi korban, nem beszélve arról, hogy olyan kicsi udvara van, hogy a gyermek napközben levegőt sem kap.

Polgári értéket képviselnek – nagyon fontos, de ennél is fontosabb, hogy egy intézmény családias legyen, igazán család barát.  Mint a pécselyi iskola, ahol egyedülállóan az országban havonként rendeznek családi napot. Szülők, gyerekek, tanárok, ismerősök és barátok tartanak előadásokat, kézműves foglalkozásokat, bemutatkozásokat.

Polgári értékek! Igen, a legfontosabb, a család, ahol a gyermekek igazi polgári értékekkel formálódnak, ahol mindent mindenki őszintén elmondhat, amely szeret, véd és oltalmaz, ha kell, követel és elvár. A pécselyi iskolában nem szülői értekezleteket, hanem családi napokat tartanak. Mód van arra, hogy míg a gyerekek jól érzik magukat, a programokon, a szülők beszélgethessenek gyermekük tanáraival, igazgatójával. Jól tudják, hogy az iskola képviseli azt az életre való nevelési koncepciót, hogy a tanulás mellett a lehető legnagyobb mértékben tapasztaljuk is meg a dolgokat.  Ennek érdekében a gyermekek nagyon sokat kirándulnak, botanikus kerteket látogatnak, saját kertészetet terveznek, életfát ragasztgatnak. A  szülőknek pedig lehetőségük van arra, hogy az iskola által nyújtott vezérfonalhoz hozzátegyék elképzeléseiket, akár saját maguk  bemutatkozása által.

Gyertek, ismerjétek meg ezt az iskolát!

Van valami fantasztikus tisztaság és jó érzés az emberben, amikor itt van. A gyerekekből elmúlik a félelem, a szülőkből a görcsös feszültségek. Béke van, emberi hang, és emellett nagyon felkészült pedagógusok, akik a biztos tudást adják át.

Igazgató, nem magas katedráról beszél, csak piciny igazgatói szobájában hallgatja a gyereket, szülőket naphosszat. Ő, nem másra bízva, mert neki kell elindítani az úton a gyerekeket, neki egyedül kell megérezni, hogy az adott tanulónak melyik tanulási forma a legmegfelelőbb. Elhivatott igazgatói szerepkör.

Jogszabályokkal túlfeszített iskolában, egy picinyke iroda, ahol mindig megtalálod az emberi hangot.

Ez egy más iskola.

Marossy Endréné

Author: Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola

A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola 2013 őszén indult alsó tagozattal (1-4. osztályig), 2014-2015-ös tanévtől pedig felmenő rendszerben már felső tagozatra is beírathatók a gyerekek. Kiemelten támogatjuk az otthonoktatást, a magántanulói státuszt, az erre a célra kidolgozott távoktatási programunkkal, mind a Magyarországon, mind a külföldön élő gyermekek számára. Beiratkozási információk, hasznos tudnivalók

Share This Post On

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.