Magyar Hősök emlékünnepe

Dr. Marossy Endre írása és fotói

Május utolsó vasárnapja a Magyar Hősök Emléknapja. Legtöbbünk emlékezetében az egykori Hősök  Napja él, amelyen az első világháborúban elesett hősi halottainkra emlékeztek elődeink.   Ezeréves hazánkért vállvetve harcoltak és áldozták életüket magyarok, szlovákok, horvátok, németek és más nemzetiségeink. Az ő dicsőségükre, a hősi halottak emlékére minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját 1924-ben  nemzeti ünneppé avatták. A törvénycikk hatályát 1942-ben kiterjesztették a második világháború hősi halottaira is.

A Hősök napjáról 1946 óta nem emlékeztek meg. 1989 óta ismét és  országszerte a megemlékezés napja, habár nem nemzeti ünnep. A 2001. évi LXIII. törvény rögzíti, hogy a   magyarság hosszú, nehéz történelme során, különösen a honfoglalás és Szent István király ezer esztendővel ezelőtt történt államalapítása óta a haza megszámlálhatatlan fia és leánya harcolt fegyverrel vagy anélkül Magyarország, a magyar nemzet védelmében, illetve vállalt vértanúságot a hazáért.”

Erre tekintettel a Magyar Köztársaság Országgyűlése, átvéve az  1924.évi XIV. törvénycikk szövegét, kijelentette, hogy „ a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a Magyar Hősök Emlékünnepévé nyilvánítja”. Szabadjon továbbra is kiemelten emlékeznünk az I. világháború hőseire: 661.000 katonahalottunk, a bevonultatott katonáink 17 %-a, felülmúlja ezer éves hadtörténetünk összes katonahalottjának létszámát, ide értve a II. világháborúét is.

Az emlékünnep kiemelt helyszínén, a Hősök terén egy, a Doberdón elesett ismeretlen katonánk hazahozott maradványait temették el. Mint minden magyar településen, Pécselyen is emlékoszlopot állítottak, amire felvésték a Nagy Háborúban elesettek nevét. Iskolánk közelében áll az egykori Nemespécsely emlékműve, a  Zádorvár felé kivezető úton pedig az egykorú Nagypécselyé.

Pécsely egykori Nagypécsely I. világháborús emlékmű

Pécsely egykori Nagypécsely I. világháborús emlékmű

 

Pécsely, egykori Nemespécsely, I. világháborús emlékmű

Pécsely, egykori Nemespécsely, I. világháborús emlékmű

Dr. Marossy Endre

Author: Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola

A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola 2013 őszén indult alsó tagozattal (1-4. osztályig), 2014-2015-ös tanévtől pedig felmenő rendszerben már felső tagozatra is beírathatók a gyerekek. Kiemelten támogatjuk az otthonoktatást, a magántanulói státuszt, az erre a célra kidolgozott távoktatási programunkkal, mind a Magyarországon, mind a külföldön élő gyermekek számára. Beiratkozási információk, hasznos tudnivalók

Share This Post On

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.