BÚÉK!
BÚÉK!

A karácsonyi ünnepek kapcsán naponta hallottunk az szeretetről, jóságról, adakozásról. Sokat vitatott téma az is, hogy van-e szükség tantárgyként bevezetni a hittant és az erkölcstant.

Nyugdíjas pedagógusként meggyőződésem, hogy igen, és még ennél is fontosabb a szeretet. Akiben nincs szeretet, ne menjen pedagógusnak! A gyermeki lélek fejlődéséhez legfontosabb a szeretet. Semmi más nem számít. Minden jó, a szeretetből fakad.

A kapott szeretettől leszek jó. Ha jó vagyok, szeretetet adok tovább, hisz ettől vagyok jó. A szeretetből és jóságból fakad a szépség. Ha szép vagyok, attól jól érzem magam és ettől egészséges leszek. Ha jó és szép és egészséges vagyok és ettől és ettől jól érzem magam, jó a közérzetem és boldog vagyok. Ha boldog vagyok pozitív a gondolkodásom, ez van a tudatomban és a tudatunk irányít mindent- és mi irányítjuk a tudatunkat. Ilyen egyszerű. Egy körforgás az egész és a szeretet a hajtóerő.

Hetvenkét évesen háromezer méter magasban hegyet mászok, fölszaladok tűsarkú cipőben a hatodik emeletre, nem szedek semmilyen gyógyszert, nem járok orvoshoz csak a kötelező vizsgálatokra, és 50 évesnek érzem magamat, mindezt a szeretetből kiindult pozitív gondolkodástól. Erről szól a tízparancsolat és Jókai Anna Az együttlét – Töve és gallya című könyvében a fekete főszereplő kultúrájában s erről van szó. A Szeretet isten és a Gonosz isten harcol egymással és mi emberek saját választásunk szerint a Jó vagy a Gonosz isten hadseregéhez csatlakozunk. A Jó, a Szeretet isten hadserege felépít minden jót szeretetből, jóságból, és semmit nem kap érte, csak az út végén a választott istene mellett részt vesz a felépített jóban. A Gonosz isten hadserege arra vállalkozott, hogy mindazt a jót, amit a másik sereg felépített szétrombolja a pillanatnyi haszon reményében.

Én mégis maradok a jó oldalon. Meggyőződésem és tapasztalatom, hogy mindenki még a földi életében elnyeri azt, amit megérdemelt, nem akkor, amikor várja, nem is úgy, ahogyan gondolja.

A gyermekeimet, unokáimat, családomat, környezetemet, tanítványaimat erre neveltem, hogy CSAK A SZERETET FONTOS. Akik meg is értették ezt az egyszerű dolgot, mindegyikükből tisztességes, tisztalelkű, jó ember lett. Jóban vannak saját magukkal, tudnak szeretetet adni és kapni. Nem tudta elrontani őket az a bizonyos 40 év sem, amikor nem az erkölcstan volt a legfontosabb tantárgy az iskolában.

Molnár Kálmánné szenior tanítónő első osztálya 1969.
Molnár Kálmánné szenior tanítónő első osztálya 1969.

Hogy kitől tanultam?

Egy háromezer lelkes kis faluban születtem lásd: Társadalomtörténeti monográfiák 1. Fél Edit – Hofer Tamás: „Mi korrekt parasztok „ című könyve az én falumról szól. Ott éltem 15 éves koromig, az ottani erkölcsök és tradíciók szerint, ahol a becsület, a megbízhatóság, a szeretet, a gondoskodás volt a fontos. Ahol a falu felnevelte az árvákat, ápolta, gondoskodott az egyedül maradt öregekről. Senki nem került az árvaházba vagy öregek otthonába, ugyanis felváltva ápolták és látták el őket.

Boldog vagyok, hogy a gyermekeim iskolája egyik fő irányvonala a hivatalos tanrend mellett erről szól. Ilyen iskolákra van szükség, ahol a gyerekeket egyedi érzékenység szerint a jó felé terelik.  A „jónak lenni jó” szlogent még kiegészíteném azzal, hogy a „jótól leszek jó”.

Tőlem telhetően erkölcsileg és anyagilag is támogatom, és minden jóérzésű embernek kérem a támogatását, segítségét, hogy minél több gyerek ezen a szellemi úton indulhasson el, hogy ne vesszen ki a napi hajsza és a gonosz sereg nyomása alatt a szeretet.

Molnár Kálmánné nyugdíjas pedagógus

By Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 2013 őszén indult alsó tagozattal (1-4. osztályig), 2014-2015-ös tanévtől pedig felmenő rendszerben már felső tagozatra is beírathatók a gyerekek. Kiemelten támogatjuk az otthonoktatást, a magántanulói státuszt, az erre a célra kidolgozott távoktatási programunkkal, mind a Magyarországon, mind a külföldön élő gyermekek számára. Beiratkozási információk, hasznos tudnivalók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük