Röviden: bárki.

Hosszabban: kevés kivételtől eltekintve bárki.

Bármi is legyen az ok, ami behozza egy család életébe a magántanulóság témakörét, az biztos, hogy az első megválaszolandó kérdés az, amit a címben is írtunk:

Ki lehet magántanuló? (Vagy másképp: lehet a gyerekem magántanuló?)

Magyarországon bárki – törvény és rendelet hivatkozását lásd alább – lehet magántanuló, akár szakértői javaslat, akár egészségi állapot, akár szülői kérés alapján. 18 év fölött pedig akár saját kérés alapján is.

A lényeg egyszerűen annyi, hogy az iskolakötelezettséget Magyarországon két módon lehet teljesíteni: nappali tagozaton vagy magántanulóként.

A köznevelési törvény idevágó passzusa így rendelkezik erről:

Köznevelési törvény 45. § (5) – A tankötelezettség iskolába járással, vagy ha az a tanuló fejlődése, tanulmányainak eredményes folytatása és befejezése szempontjából nem hátrányos, a szülő kérelmére magántanulóként teljesíthető.

A magántanulói státusz ugyanolyan jogú és kötelmű iskolakötelezettség-teljesítést jelent, mint a hagyományos, minden nap iskolába járó értelmezés.

Hogyan néz ki a magántanulói jogviszony létrejötte a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskolában?

1.)    A szülő kérelmet nyújt be, mert szeretné, ha gyermeke magántanuló lenne. Magántanulói jogviszony kérelem>>

2.)    Az Igazgató elbírálja a kérelmet, figyelembe vesz minden tényezőt, és hivatalos határozatot hoz arról, hogy a gyermek a továbbiakban magántanulóként teljesíti iskolai kötelezettségeit.

A Báró Wesselényiben bármennyire is arra rendezkedtünk be, hogy támogatjuk a magántanulói jogviszony szabad választását, nálunk sem automatikus a státusz megállapítása, az Igazgató a döntését – majd ez után a határozatot – minden esetben a szülőkkel és a gyermekkel való beszélgetés után hozza csak meg. Nem azért, hogy ne kelljen magántanulói státuszba venni a gyereket, vagy, hogy csökkenjen a magántanulóink száma! Sőt! Hanem azért, hogy a lehető legbiztosabban meg legyünk arról győződve már ELŐRE, hogy a gyermek számára remek megoldás ez a verziója az iskolakötelezettség teljesítésének.

Így utólag senkit nem érhet meglepetés. Sem a családot, sem az intézményünket.

Kik nem lehetnek magántanulók?

Igazából nincs tiltólista, de speciális esetek lehetnek, amikor az esetlegesen külön élő szülők között nincs egyetértés arról, hogy a gyermek így, magántanulóként teljesítse tankötelezettségét, és ilyen esetekben kissé több beszélgetést kíván a családon belül a téma. Azt tapasztaljuk, hogy az egyetértés a gyermek érdekében mindig létrejön.

Örök kérdés, hogy átmenetileg, vagy tartósan külföldön élő  magyar gyerekek lehetnek-e Magyarországon magántanulók, és az alapvető válasz IGEN, majd erről is írunk hamarosan egy bővebb cikket, hogy eloszlassunk néhány tévhitet!

Továbbá azt érdemes mindenképp tudni, hogy magántanulóként nem szerencsés a vizsgákon megbukni.
Bár az mindannyiunk számára ismert, hogy ha valaki bejárósként – nappali tagozatosként – megbukik félévkor, vagy év végén, akkor az Igazgatónak nem kell megvizsgálnia, hogy „vajon az iskolába bejárás alkalmas felkészülési módnak bizonyul-e a gyermek számára?”, viszont, ha valaki magántanulóként megbukik a vizsgán, akkor az mindig egy támadási felületet ad a magántanulóként való felkészülés ellen.

Ilyenkor ugyebár nem a gyermek a „hunyó”, hanem a szülő, merthogy ő a felelős a gyermek felkészüléséért, és ha a gyermek nem tud felkészülni, akkor a jelek szerint a szülő nem tudja teljesíteni a kötelezettségét, és ilyenkor az Igazgatónak lépnie kell a törvény szerint.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a gyermek másnaptól kötelező jelleggel nappali tagozatos lesz, de az tény, hogy minden érintett számára kedvező az a felállás, ha a gyermek felkészül a vizsgákra, és nem is teljesít rosszul.

A mi gyakorlati tapasztalataink szerint, a mi diákjainknál fel sem merül a bukás lehetősége, mert a szülők lelkiismeretesen felkészítik a gyermekeket, a csemeték pedig lelkesen és boldogan vizsgáznak, nagyon jó eredményekkel. T

Továbbá az iskolánkban létrehívtuk a vizsgaidőszak előtti, személyes konzultációs időszakot, amikor minden gyermekkel külön találkozunk, már a vizsga előtt, barátságos, szeretetteljes környezetben felmérjük a fejlődését, elbeszélgetünk a szülővel, tanácsokat adunk, és olyan vizsgaidőpontot tűzünk ki, amelyre a gyermek biztosan fel tud készülni a kívánt szinten. (A kívánt szinten itt összességében a gyermek, a szülő, az iskola és az állam elvárási-halmazainak közös keresztmetszetét kell érteni – csak, hogy egy kis matematika is legyen a cikkben ;)).

Mi így csináljuk. Mert hiszünk abban, hogy a tanulás örömteli is lehet!

Köznevelési törvény>>
20/2012. EMMI rendelet, ami pontosítja és specializálja a törvény előírásait>>

Beiratkozás a Báró Wesselényibe, magántanulóként>>

És akkor egy kis ízelítő, hogy a konzultációs napokon mik történnek nálunk:

konzultacio nyuszikkal 1

konzultacio nyuszikkal 2

konzultacio nyuszikkal 3

konzultacio nyuszikkal 3

konzultacio nyuszikkal 5

konzultacio nyuszikkal 6

By Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 2013 őszén indult alsó tagozattal (1-4. osztályig), 2014-2015-ös tanévtől pedig felmenő rendszerben már felső tagozatra is beírathatók a gyerekek. Kiemelten támogatjuk az otthonoktatást, a magántanulói státuszt, az erre a célra kidolgozott távoktatási programunkkal, mind a Magyarországon, mind a külföldön élő gyermekek számára. Beiratkozási információk, hasznos tudnivalók

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük