A köznevelési törvény módosítása sok otthon vagy tanulócsoportban tanuló gyermek eddig megszokott mindennapjaiban okozott bizonytalanságot.

 

A szabályozási környezet még mindig sok nyitott kérdést tartogat, így befogadó iskolák sora az óvatosságot és a kivárást választva csökkenti, vagy átmenetileg teljesen felszámolja magántanulói támogató rendszerét. Ez csupán az ismeretlenre, a bizonytalanra adott automatikus reakció; a kiszámíthatatlanság az építő folyamatoknak gyakran gátja.

Rendszerszinten, nagy általánosságban elfogadom, hogy nem hatékony, sőt bizonyos esetekben káros, ha a gyermek kikerül az iskola falai közül. Hiszen tanítani, a folyamatos fejlődést biztosítani, komplex, stabil világképpel rendelkező, tájékozott fiatalt nevelni bizony embert próbáló, áldozatos munka, amire valljuk be, kevés család képes. Jó munkát akkor végzünk, ha a gyermek többre válik képessé, mint az előtte járó generációk, ez pedig szüntelen odafigyelést igényel.

De vajon elvárható-e, hogy tétlenek maradjanak azok a családok, akiknek meggyőződésük, hogy gyermekük nem tud az intézményes keretek közt kibontakozni? Esetleg bármilyen más okból, legyen az akár külföldi tartózkodás vagy egészségügyi kihívás, sport vagy zenei karrier, egyszerűen nem megoldható, hogy naponta sok órát iskolában töltsön?

A balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola 2019. augusztus 31-ig tud még magántanulói státuszt biztosítani a 2019/2020-as tanévre, ÁLTALÁNOS ISKOLAI és GIMNÁZIUMI diákok részére, amit a tanév folyamán hivatalosan felül fognak bírálni.

Külföldön tartózkodó diákok esetén meg tudják oldani, hogy évente csak egyszer kelljen vizsgázni, amennyiben ezt a szülő kéri.

Előfordulhat, hogy a magántanulói státuszt szerzett diákok családját hivatalból felkeresik a családsegítők munkatársai, hogy ellenőrizni tudják, a szülők képesek-e felelősséggel biztosítani gyermekük előmenetelét, megvizsgálják, vajon ebben a felállásban jövője értékes alapot kap-e.

Ha valaki szeretné egyszerűbben megoldani a helyzetet, akkor lehetőség van náluk magántanulói státusz NÉLKÜL, nappali tagozatos diákként az ún. NAPOK rendszerben tanulni. A NAPOK rendszer olyan projekt alapú oktatási szisztémát jelent, amelyben havonta bizonyos időszakban bejár a gyermek az iskolába, egyes tantárgyakból megkapja a teljes óraszámot, a többiből pedig vizsgázik.  A NAPOK oktatási struktúrában nem kell magántanulói státuszt kérni. Balatonfűzfőn a tanév közben könnyen és olcsón lehet kiadó szobát találni, de a NAPOK hetében, a napi bejárás is egyszerűen megoldható Budapestről.

A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola és Gimnáziumban az oktatás a kerettanterv alapján zajlik, a TANÍTÁSI MÓDSZER ALTERNATÍV.

Számos külföldön élő, élsportoló, vagy zenei karriert építő diák tanul és vizsgázik az intézményben 2013-as megállapítása óta, akik a távolság ellenére szoros egységet alkotnak, értik és használják a közösségi tudásmegosztás erejét, földrajzi korlátok nélkül képesek támogató hálókat működtetni, barátságokat fenntartani. Kemény munkával, az iskola távoktatási programjának támogatásával sikeresen fejlődnek azok a diákok is, akiknek az intézményes keretek nem tudták biztosítani, hogy kihozzák magukból az egyéni képességeihez igazított maximumot.

A BWM-es diákok hátterüket tekintve igen vegyes, mégis stabilan fejlődő csapat. Számukra a vizsganapok nem a stresszes megmérettetés alkalmai, sokkal inkább a személyes viszontlátás ünnepei.

A rengeteg kiváló tanulmányi eredmény pedig az intézmény pedagógiai koncepcióját dicséri, hiszen a távol tanuló családoknak a struktúra folyamatosan eligazodást biztosít az aktuális tananyag mérföldköveiről, és a kapcsolódó tudás elvárási szintjéről.

A GIMNÁZIUMI oktatás fókuszában már a 9. évfolyamtól kezdve a sikeres érettségi áll, tiszteletben tartva és támogatva a gyermekek különböző érdeklődését, biztosítva az egyéni jövőképükhöz szükséges tudást és mélységet.

 

A jelentkezéshez szükséges információk megtalálhatók az iskola honlapján.

(www.balatonfelvideki-iskola.com)

 

K.M.

otthonoktató szülő

(9. évfolyam)