bwm-projekt-herend-kiállitoteremA kihelyezett tanóra témája a Hungarikumok, a Herendi porcelán

Kihelyezett tanóra a Herendi Porcelánmanufaktúrában

Látogatás a nemesvámosi Vámosi Vendégházban

Írta: Lengyel-Vizl Eszter szakgimnázium szakmai vezető

Októberben a BWM szakgimnázium tanulói egy több helyszínen zajló kihelyezett tanórán vettek részt.

Egyrészt a Hungarikum érettségi témakör kapcsán megismertük a Herendi porcelánt, másrészt a Szálláshelyek fajtái, jellemzői érettségi témakörhöz kapcsolódóan Nemesvámoson a Vámosi Vendégház működésébe nyertünk betekintést.

Kirándulásunk több szakmai tantárgyat is érintett, mint Turizmus földrajz, Gasztronómia gyakorlata, Vendégfogadás, Szállodai ismeretek és Szakmai angol nyelv, a közismereti tárgyak közül pedig Történelmet.

bwm-projekt-herend-szmetan
Szmetán Ferenc tanár úr kihelyezett tanórán

Herendre Balatonfűzfőről az iskola saját kisbuszával érkeztünk. A csoport rövid sétát tett a helyi római katolikus templomhoz, a Szent Euszták templomhoz, melynek egyik ablaka szintén herendi porcelánból készült.

bwm-projekt-herend-kulacs
Herendi porcelán Ferenc József kulacsa

Sétánk során elidőztünk a helyi katonai emlékműveknél, melyek az I. és II. világháború és az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól emléketek meg.

Szakmai kirándulásunk első államosaként a Múzeumot tekintettük meg egy érdekes tárlatvezetéssel kísérve. Megismerhettünk a herendi porcelán történetét, láthattunk híres mintákat és belülről is bekukkanthattunk egy kemencébe, ahol a porcelánokat kiégették. Az épület egy időszaki kiállításnak is helyszínéül szolgált, amit szintén megtekintettünk: régi korok színészeit és kedvenc használati tárgyaikat, és Sisi királynőt ismerhettük meg.

bwm-projekt-herend-sisi
Szemtől szemben

11 órától vártak minket a Minimanufaktúrában, ahol egy rövid 3 D-és film megtekintése után idegenvezetőnk elkalauzolt a herendi porcelán készítés és festés munkafolyamataiba. Közvetlenül betekintést nyertünk a technikákba. A tanulok feltehették kérdéseiket is a porcelánkészítők és festőkhöz.

Herendi kirándulásunk utolsó állomása a Porcelán bolt volt, ahol étkészletektől kezdve szobrokon és ékszereken át széles kínálat várta és várja a vásárolni vágyókat.

bwm-projekt-herend-kiállitoterem
A kihelyezett tanóra témája a Hungarikumok, a Herendi porcelán

Az iskola kisbuszával érkeztünk meg Nemesvámosra, ahol 13 órára várt minket a Vámosi Vendégház szívélyes tulajdonosa és tulajdonosnője. Nem csak a tananyaghoz kapcsolódóan volt érdekes látogatásunk, mivel megismerhettük a tulajdonospár személyes élettörténetét, gyakorlati tapasztalataikat is.

Közvetlenül is „megízlelhettük a szálláshely éttermi kínálatát”, mivel vendéglátóink Gulyáslevessel, házi készítési pogácsával és süteménnyel vártak bennünket.

Megtekintettük egy vendégszobát és megismerhettük a nyújtott szolgáltatásokat is: dézsafürdő zuhanyzóval, saját készítésű bor és szőlőlé kínálása és borkóstolók szervezése, céges rendezvények és csapatépítő tréningek lebonyolítása stb.

Kirándulásunk során megtekintettünk egy helyi római kori temetkezési helyet is.

bwm-projekt-herend-pihenes
Herendi múzeumban a szakgimnáziumban tanuló lányok