BWM_iskola_Bazso_Krisztan_galambgomba

November végén volt lehetőségem ellátogatni a Bakonyvidéki Gombász Egyesület első kiállítására a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola jóvoltából. A kiállításon kívül voltak még játékok és ismeretterjesztő előadás is.

Az egyik előadás után csíptem el Molnár – Tusnády Emesét (Aki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei születésű és 3 éve lakik Balatonfűzfőn) a Bakonyvidéki Gombász Egyesület egyik alapító tagját, akivel elbeszélgettem egy keveset.

BWM_iskola_Bazso_Krisztan_galambgomba
Bazsó Krisztián: galambgomba

Felvetettem neki az előadás közben megfogalmazódott kérdéseimet, ő pedig mosolyogva és lelkesen válaszolt az összesre. Tetszett az előadás és olyan elemeket is tartalmazott, amik számomra is teljesen újak voltak. Majd eldicsekedtem azzal a 4 alkalommal, amit gombaismereti tanfolyammal töltöttem.

A gombákkal való kötődése egész korán alakult ki, ugyanis édesapjával és nővérével járták az erdőket, mezőket és az édesapja „csepegtette el a spórákat” (Élvén a gombász képlettel) benne. Édesapja saját ismeretei alapján a biztosan felismerhető gombákat (pl. óriás pöfeteg, nagy őzlábgomba, szegfűgomba, pereszkék, laskagomák, téli fülőke stb.) szedték és fogyasztották, „mert ott akkor még kevés volt a gomba szakellenőr” – mondta Emese.
Középiskola után Budapesten, a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem folytatta tanulmányait. A fővárosba kerülve ezek a pozitív emléket vitték oda őt és a nővéréve, hogy amikor meglátták a TIT Stúdió gombász szakkörének egyik tanfolyamát és belevágtak, és addig csúsztak a „megszállottság” lejtőjén, amíg mind a ketten gomba szakellenőrök lettek.

A gombászás egy remek szabadidős tevékenység, mert járhatja az ember az erdőt és elvonulva a társadalomtól kikapcsolódhat egy kicsit és megismerheti a természetet. Persze társasággal is nekivághat a kalandnak.
Ha pedig nem talál semmilyen gombát, akkor legalább kirándult egy kicsit.

Szoktál rendszeresen étkezési gombákat szedni?

BWM_iskola_Bazso_Krisztian_lepketaplo
Bazsó Krisztián: lepketapló

Amikor szezonja van akkor rendszeresen szoktam családdal vagy barátokkal gombászni. Egy „megszállott” gombász szeme mindig nyitva van!

A Bakonyvidéki Gombász Egyesület a szakellenőri tanfolyamon megismert lelkes társaiból alakult idén tavasszal, akik ezt a kiállítást – ami a legelső nagyszabású kiállításuk – is létrehozták. Több mint 30 ember munkálkodott ezen a rendezvényen és segítette a fotózással, poszterek és plakátok elkészítésével, gombagyűjtéssel, játékok, kézműves foglalkozások megvalósításával.

Viszont nem ez a legelső rendezvény, amit tartottak, mert az egyesületen belül már tartottak kisebb előadásokat és nemrég tartottak egy előadás egy szakközépiskolában is. Hétvégén pedig tartottak egy informatív előadást is, amire nagyrészt felnőttek jelentkeztek.

Az egyesületnek az is célja, hogy a fiatal nemzedéknek is minél több hasznos információt adjanak tovább a gombászattal kapcsolatban. A gomba nem mérgező csak tudni kell, hogy melyik fogyasztható és melyik nem. Merjen az ember gombát szedni (csak vigye el szakellenőrhöz is).

Mi a Kedvenc gombafajod vagy nemzettséged, ha van olyan?

Én a látványos és színes gombákat szeretem, de alapvetően bárminek tudok örülni.

Szerinted mi a legfinomabb étkezési gomba?

-Ez is egy nehéz kérdés, mert kérdezd a cukrászt, hogy melyik a kedvenc süteménye. Sok gomba létezik, ami finom, de ez abszolút ízléstől függ, ki melyiket szereti.
Kedvenceim egyike a gyapjas tintagomba, a rókagomba, vargánya vajon pirítva, a szarvasgombát is nagyon szeretem, de minden finom gombát fogyasztok. Mikor mit talál az ember.
Fontos az, hogy a gombákat szedés után azonnal fel kell dolgozni, a készételt is csak egy-két napig lehet tárolni.

Jótanácsok:

BWM_iskola_Bazso_Krisztian_ozlabgomba-scaled
Bazsó Krisztián: őzlábgomba

– Közút mellett ne gyűjtsünk gombát! A gomba könnyen felveszi a környezete szennyeződéseit.

-Képről nem határozunk gombát fogyasztási céllal! Mindig nézessük meg a zsákmányt egy gomba szakellenőrrel mielőtt fogyasztásra kerülne, mert a szakellenőr csak azokat az étkezésre alkalmas termőtesteket adja vissza, amiben ő is 100%-ban biztos. Csak ez után szabad ételt készíteni belőle.

– Az ismeretlen fajokat (1-1 példányt) elkülönítve, pl. papírzacskóban tároljuk a határozásig így elkerülhetjük, hogy például egy Gyilkos galóca miatt a kosarunk teljes tartalmát ki kelljen dobni.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Fontos tevékenységünk a gombák világának, a természet szeretetének és védelmének megismertetése az óvodásoktól az idősebb korosztályig mindenki számára. Még mindig sokan nem ismerik a halálosan mérgező Gyilkos galócát, amely kalapja fehéres színtől az olíva zöldig terjedő színskálán mozog, ellentétben a Légyölő galócával, amely kalapja piros alapon fehér pöttyös. Ezt már a legkisebbeknek is el kell mondani, meg kell mutatni.

Szeretnénk folytatni a gombák megismerését segítő tevékenységeinket, felhívni a figyelmet a mérgező, ehető és a védett gombákra, a gombák egészség megőrző szerepére, és gasztronómiai értékére. Ennek érdekében rendezvényeket, előadásokat, gombatúrákat szervezünk.

A gombák világának a megismertetése az óvodásoktól az idősebb korosztály számára is.

Készülőben van a weblapunk is:

http://bavige.hu/

És van Facebook-oldalunk is!

Végszóként még egyszer:

Ha akármilyen gombát találsz, szedd le, de utána mindenképp vidd el gomba szakellenőrhöz!

BWM_iskola_Bazso_Krisztian_taplok-scaled
Bazsó Krisztián: taplógomba

A cikkben található fotómellékletek a cikk szerzőjének tulajdonát képzik!