Ez a fajta kényszerszülte oktatási rend sok középiskolás és egyetemi diák életét változtatta meg. Mindenki vegyes érzelmekkel fogadta az „Új kor” eljövetelét. Volt, aki pozitívan, volt, aki negatívan élte meg a változtatásokat. Bennem még mindig harcol ez a két pólus. De hogyan is kapcsolódok én a témához?

Végzős diákként nyakig benne vagyok ezen oktatási forma gyakorlati használatában. Az érme mindkét oldalát persze nehéz objektíven bemutatni, mert ahány diák, annyi féle igény létezik. A pozitívumokkal szeretném kezdeni, mert azokból sajnos kevesebbet észlelek. Az első és legfontosabb, hogy nem kell időt fordítanom az utazásra. A vírushelyzet előtti időkben a lakhelyemtől az iskoláig megtett időtartam majdnem két órát ölelt fel. Ennek annyi előnye volt, hogy az út alatt tudtam tanulni, de ezt most utazás nélkül is megtehetem. A másik pozitívum, hogy iskola után is el tudom érni a tanárokat, ha felmerült pár kérdésem a tananyaggal kapcsolatban és a pedagógusok is sokkal segítőkészebbek ebben a helyzetben.
A negatívumai a szociális élet háttérbe szorulása, amiben igazából a COVID-19 játszott szerepet, és az olykor felmerülő technikai problémák. Például: Skype nehézkes használata, emailek elkeveredése, és még sorolhatnám. Emellett több mint napi 8 órát töltünk el a képernyő előtt, ami hosszútávon nem egészséges. Sokan mondják, hogy megnő az ember szabad ideje ezen oktatási forma alatt, de ezt én, és más diáktársaim nem így éltük meg. Sokkal szorosabbak a határidők és többnek bizonyul a tananyag is. Emellett, ha az ember szinte csak az iskolai dolgokkal van elfoglalva, – vagy csak szimplán korlátozottak a lehetőségei a vírushelyzet miatt – akkor egy idő után az egyhangú környezet, és a társaság hiánya, rá tudja nyomni bélyegét a tanulmányi eredményekre, ugyanis szépen lassan elvesztik a diákok az érdeklődést a tanulás iránt.

Amit én javasolni tudok a diákoknak, hogy próbálják kihozni a legtöbbet ebből a helyzetből. Ha bezárul egy ajtó, valahol kinyílik egy másik. Találjuk meg ezeket az új dolgokat és éljünk velük. Én úgy használom ki a lehetőségeimet, hogy az élet más területein is próbálom fejleszteni magam és életcélt keresek. Még ebben a helyzetben is lehet találni elfoglaltságot és reményt. Úgyhogy csak kitartás, és sikeres érettségit tudok kívánni sorstársaimnak, a többieknek pedig jó tanulást!

Bazsó Krisztián

Az Iránytű márciusi számában jelent meg az alábbi cikk Bazsó Krisztiántól. Ha még nem követi az újság Facebook oldalát, itt megteheti:

https://www.facebook.com/Ir%C3%A1nyt%C5%B1-Polg%C3%A1ri-k%C3%B6z%C3%A9leti-havilap-Balatonf%C5%B1zf%C5%91-106559808091433

By Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 2013 őszén indult alsó tagozattal (1-4. osztályig), 2014-2015-ös tanévtől pedig felmenő rendszerben már felső tagozatra is beírathatók a gyerekek. Kiemelten támogatjuk az otthonoktatást, a magántanulói státuszt, az erre a célra kidolgozott távoktatási programunkkal, mind a Magyarországon, mind a külföldön élő gyermekek számára. Beiratkozási információk, hasznos tudnivalók