Amikor a gyermek tartósan vagy átmenetileg külföldön él a családjával

Távoktatási program

tartósan vagy átmenetileg

külföldön tartózkodó családok gyermekeinek

A külföldön élő családok egyik húsbavágó problémája a mindennapokban az, hogy gyermekeik az idegen nyelvű országban ugyan remekül alkalmazkodnak a helyi körülményekhez, és hihetetlenül gyorsan megtanulják a nyelvet is, de ugyanilyen hihetetlenül gyorsan elkezdik felejteni a magyar nyelvet.

Ha a gyermek még nem jár közösségbe külföldön, akkor természetesen ez a probléma csak érintőlegesen jelentkezik, hiszen az anyanyelven beszélő család biztosítja a magyar anyanyelvi gyökerek életben tartását.

Amint idegen nyelvű közösségbe kerül a gyerek, ahol nemcsak átmenetileg, hanem tartósan kell használnia az adott ország nyelvét – sőt, azon kell gondolkodnia, írnia-olvasnia! – , akkor bár nem felejt el magyarul, de nem is fejlődnek a magyar nyelvi kompetenciái, ezáltal azok hosszú távon romlani fognak!

Az érem másik két oldala

Másik, kiemelt problémaként jelentkezik az, hogy a külföldön megszerzett bizonyítványokat itthon – a hazaköltözést követően – gyakran honosíttatni kell, máskülönben előfordulhat, hogy például egy svájci általános iskolába járt magyar diák nem kezdheti majd el Magyarországon a középiskolát, hiába költözött haza, mert a bizonyítványát nem ismerik el.

Érdemes egy harmadik árnyoldallal is tisztában lenni: kiskorú, iskolaköteles magyar állampolgár külföldre utazása előtt a lakóhely szerint illetékes Szociális és Gyámhivatalnál be kell jelenteni a külföldre távozás tényét, és a későbbiekben hitelt érdemlően kell bizonyítania a szülőnek azt, hogy külföldön a gyermek jár iskolába, és megfelelő oktatásban részesül. A hitelt érdemlő bizonyítás ügyenként eltérő lehet, volt olyan család, akiktől sosem kértek semmiféle bizonyítékot, és volt olyan család is, akik ellen pert indított a gyámhivatal, mert nem küldték meg időben a gyermek iskolalátogatási igazolását külföldről. Az, hogy melyik járásban, kerületben, megyében, milyen a joggyakorlat, arról előre senki nem tud biztosat mondani, éppen ezért a szülőnek kell felkészültnek lennie a gyermek és a család érdekében.

Ha a határon túlra költöztök, de a gyermek Magyarországon magántanuló, akkor kiküszöbölhetőek az előbb felsorolt problémák:

–          idegen közösségben való tartós jelenlét mellett sem romlik a magyar nyelvi kompetenciája a gyermeknek, mert nincs ráerőltetve egy másik nyelven való tanulás, másik kultúra, másik gondolkodásmód, a saját igényei és üteme szerint úgyis tanulni fog majd az új kultúrából, és gazdagodik majd általa;

–          nem kell később honosíttatni itthon a bizonyítványokat;

–          a Szociális és Gyámhivatal is nyugodt lehet afelől, hogy a gyermek megfelelő oktatásban részesül.

A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskolában a külföldön élő magyar családoknak külön távoktatási programot fejlesztettünk ki, amelyben kiemelt hangsúlyt kap a magyar nyelv- és irodalom, illetve a honismeret.

Hogyan néz ki a távoktatás a gyakorlatban?

A beiratkozáshoz, és a magántanulói státuszhoz szükséges dokumentumok kitöltése, és az iskolának való megküldése után a gyermek hivatalosan a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola tanulója lesz, magántanulói státuszban.

Ezek után virtuálisan, az Internet segítségével folyik a képzés:

1.)    Rendszeresen, emailben és a távoktatás zárt felületein küldjük a gyermek számára aktuális, vagy soron következő anyagot, segédleteket, instrukciókat.

2.)    Folyamatos a kapcsolattartás a pedagógusok és a szülők között, így a segítségnyújtás is folyamatos.

3.)    Vizsga évente kétszer, félévkor, és év végén van.

4.)    Minden egyedi igényt igyekszünk rugalmasan kezelni, hiszen ezek által mi is fejlődünk, az oktatási filozófiánk is fejlődik.

5.)    Természetesen bármikor várjuk szeretettel az egész családot az iskolában, Balatonfűzfőn!

Hogyan lehet jelentkezni? Mennyibe kerül? Milyen iratokra és dokumentumokra van szükség a beiratkozáshoz, csatlakozáshoz?

Egy rövid e-mail regisztrációt követően minden információt megkapsz!

Szükség lesz a

  • a gyermek születési anyakönyvi kivonatára,
  • lakcím kártyájára,
  • ha van, akkor személyi igazolványára vagy útlevelére,
  • eddigi bizonyítványaira,
  • oltási könyvre
  • jó, ha tudod gyermeked oktatási azonosítóját.

Tanulóinkat érintő tanulásszervezési díjainkkal kapcsolatban kérjük, érdeklődj

 

Imre Margit iskolatitkárnál 0036-306066176 titkarsag2@bwmiskola.hu

vagy

Bárdi-Farkas Beáta intézményvezető igazgató helyettes 0036-306090247 beatabardifarkas@bwmiskola.hu

 

Írhatsz az alábbi címre: info@balatonfelvideki-iskola.com
Ez az iskola központi e-mail címe.

 

 

A regisztráció semmiféle kötelezettséggel nem jár sem a regisztráló, sem az iskola részéről. A regisztrációnál megadott adataidat bizalmasan kezeljük, és harmadik félnek nem szolgáltatjuk ki, továbbá nem küldünk kéretlen reklámleveleket sem.

Adatkezelés nyilvántartási száma: NAIH-74528/2014

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük