Büszkeségünk Kovács Noémi

Nemrég értesülhettün arról, hogy Kovács Noémi,  a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola 8. osztályos, nappali tagozatos tanulója, a Pulai Lovascentrumban megrendezett Mesterek Tornáján, az U25-ös korosztály 120 centiméteres kiskörében, Kakukk nevű lován volt a leggyorsabb.

Noémi rengeteg címmel és eredménnyel büszkélkedhet, amiket az idei, 2020. évben szerzett:

Hungarian FUTURE STARS (Balatonvilágos)

IFI kiskör   110 cm vrsz.  3. hely (58 lovasból)

U25 kis kör 120 cm vrsz.  2. hely (30 lovasból)

Veszprém megyei Döntő (Balatonvilágos)

Ifjúsági 115 cm vrsz  3. hely

Championatus I. forduló (Kiskunhalas)

Serdülő A  – 120 cm vrsz. középdöntő 2. hely (33 lovasból)

Championatus II. forduló (Szilvásvárad)

Serdülő A – 120 cm vrsz. középdöntő 1. hely (33 lovasból)

Noémi kiskora óta lovagol, de komolyan 2017 óta űzi a sportot.  

2016. októberében tette le a rajtvizsga engedélyt, és azóta Kakukkal, a kedvenc lovával nagyon sok sikert elért. Az eddigi legnagyobb eredménye 2019-ben az Országos Championátus Serdülő B egyéni és csapat bajnoki címe.

Saját szavait idézve: „Ezer köszönet a lovamnak és nemcsak a győzelemért, hanem minden vele együtt töltött percért.”

De mégis mi motiválja Noémit az élsportolásra? Hogyan telnek a hétköznapok és mennyi lemondást igényel ez a gyönyörű, de rendkívül összetett életforma?

Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg ahogy édesanyja nevezi „Noncsit”, aki elmesélte nekünk hogy hétköznapokon az iskola után szinte minden nap kimegy a lovardába, ahol két vagy három lóval tart edzést. Körülbelül 3-4 órát tölt el velük, mert a lovagláson kívül a lovak tisztítása, ápolása, a szerszámok karbantartása is a napi feladatok részét képezik.

Nagyon szereti ezeket az alkalmakat, hiszen csapattársaival együtt edzenek, mindamellett a beszélgetésre és barátkozásra is jut egy kis idő. Délután és este tanul, ilyenkor felkészül a következő napra.

Megosztja velünk a tapasztalatát azzal kapcsolatban, hogy akik a versenysportot választják,  nagyon sok időt fordítanak a felkészülésre, az edzésekre. Minden második hétvégén versenyen szerepelnek, így kimaradnak olyan programokból, amik másoknak akár megszokottak is lehetnek: ilyenek a hétvégi összejövetelek, kirándulások, mozizások. Ezen felül az időbeosztására is mindig figyelnie kell, amibe a hétvégék is beletartoznak.

Igazi szünet számára évente kétszer lehetséges, ez összesen két-három hét egy évben, viszont ilyenkor is foglalkozik lovakkal és lovaglással. Azt meséli, hogy mindegy, hogy 30 fokos meleg vagy -5 fokos hideg a kinti hőmérséklet, vagy éppen fúj a szél, esik az eső, a napi edzést mindig becsülettel elvégzi.

Amikor arról kérdezzük, hogy mi az, ami a sok munka és lemondás ellenére is hajtja tovább ezen a csodaszép pályán, lelkesen elmondja, hogy számára  fantasztikus érzés egy 600 kg-os állattal együtt dolgozni, amelyik a kedvéért akár 125 cm magas akadályokat is megugrik. Mindezt ráadásul nem csak egyszer teljesíti, hanem akár 11 akadályt is „legyőz” hibátlanul egy verseny során. A lova a társa, aki teljes mértékben bízik benne, és ha előfordulnak tévedések, kisegíti őt.

Noncsi szerint „minden állat csodálatos, de a lovak különleges lények, nagyon szeretek velük lenni.”

A terveivel kapcsolatban elmondta, hogy szeretne korosztályos bajnokságokon részt venni. Kedvenc idézete, amit igyekszik betartani: „Felejtsd el az összes okot, amiért nem megy és higgy az egyetlen indokban amiért igen”.

A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola nevében szívből gratulálunk Kovács Noéminek, és további sok sikert kívánunk élsportolói munkájához is!

By Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskola Gimnázium Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 2013 őszén indult alsó tagozattal (1-4. osztályig), 2014-2015-ös tanévtől pedig felmenő rendszerben már felső tagozatra is beírathatók a gyerekek. Kiemelten támogatjuk az otthonoktatást, a magántanulói státuszt, az erre a célra kidolgozott távoktatási programunkkal, mind a Magyarországon, mind a külföldön élő gyermekek számára. Beiratkozási információk, hasznos tudnivalók