Menő Menza


A projekt címe: Egészséges étkezés a BWM iskolában
A kedvezményezett neve: Balaton-felvidéki Nemzeti Oktatási Nevelési Közhasznú Alapítvány
Projekt azonosítószám: EFOP-1.8.5-17-2017-00186
Támogatási összeg: 19 637 600 Ft

Támogatás mértéke: 100%
Projekt indulása: 2018.02.01.
Projekt zárása: 2019.01.31.

 

Beszámoló

A Menő Menza- Egészséges étkezés a BWM iskolában pályázat keretében 2018-2019 között rengeteg program és fejlesztés valósult meg iskolánkban. Ebből említenénk meg néhány fontosabbat.

Húsz alkalommal rendeztünk különböző előadásokat az egészséges étkezés témához kapcsolódóan. A diákok ételkóstolásokon, előadásokon, interaktív bemutatókon, kihelyezett programokon vettek részt. Igy ismertettük meg velük például a sajtkészítést, kenyérsütést, méhészetet, gyógynövényeket, étkezési hagyományokat, és még sok különböző, egészséges étkezéshez kapcsolódó témát. Látogatást tettünk szőlészetben, biokertészetben, és horgásztunk velük a Balatonban. Még a fővárosba is eljutottunk, ahol megismerkedhettek a hungarikumokkal és étkezési etikettel is. Az ismeretterjesztő és szemléletformáló foglalkozások nagy sikereket értek el.

Egészségfalat készítettünk a diákokkal, melyet a diákok alkotásaival frissítettünk, kéthetente változó témában. Ivókutakat biztosítottunk az épületben, ezzel is támogatva a diákok ivóvízfogyasztását.

Tóth Andrea dietetikus a táplálkozási szokásokról végzett felméréseket iskolánkban, szaktanácsadással, konzultációval segítette a diákokat és szüleiket, sőt nagy segítségünkre volt az előadások megszervezésében és lebonyolításában is. Előadásai hozzásegítették a diákokat és szüleiket is a megfelelő táplálkozás kialakításához és a káros táplálkozási szokások elkerüléséhez. Családi napjainkat is színesítették e programok

Vizesballonokat helyeztünk el az iskola több pontján, hogy a diákok és az iskola dolgozói ne felejtsék el, hogy a jó minőségű ivóvíz fogyasztása nagyon fontos az egészség szempontjából. Ezek azonnal használatba is vették a diákok.

Modern és praktikus konyhai tevékenységre nyílt lehetőségünk a pályázat keretében megvalósult tankonyha felszerelésével. A tankonyhánkban rendszeres aktivitás van azóta is. A diákok beleszerettek a sütés-főzés rejtelmeibe.