Egyéni munkarend 2023

Az egyéni munkarend olyan tanítási forma, amely eltér a hagyományos osztálytermi kerettől, és így a tanuló igényeihez és szükségleteihez igazodik. Szükség lehet rá egyéni, különlegesnek minősülő, általánosan elterjedtől eltérő körülmények alapján, amikor családi, speciális életviteli vagy egészségügyi kérdések dominálnak.

Az ilyen esetekben a tanuló nem nappali tagozaton tanul, nem jár be az iskolába, hanem otthon készül és vizsgán tesz tanúbizonyságot a felkészültségéről.

Az Egyéni munkarend megnevezést a törvény alkalmazza, de egyébként korábban a magántanuló kifejezés volt az elterjedt.

Az Egyéni munkarend a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskolában továbbra is lehetséges, a 2023-as évben is.

Egyéni munkarendről – korábban magántanulói státuszról – szóló általános tájékoztatónkat itt találod>>

Mi változott a korábbi évekhez képest az egyéni munkarendben 2023-ban?

A korábbi évekhez képest semmi nem változott az egyéni munkarendben: a 2023-as egyéni munkarendet minden tanuló esetében továbbra is az Oktatási Hivatalnak jóvá kell hagynia. Ez biztosítja, hogy mind a szülők, mind a gyermek számára a lehető legjobb megoldásként kerüljön bevezetésre az egyéni munkarend. 

Fontos tudni, hogy továbbra is él az a szabály, miszerint az egyéni munkarend csak az Oktatási Hivatal által megadott, hivatalos zöld út, vagyis az engedély kiadásakor lép életbe, és amíg ez meg nem történik, addig a gyermeknek továbbra is részt kell vennie a tanítási órákon, tehát be kell járnia az iskolába.

Kiknek való leginkább az egyéni munkarend 2023-ban?

Az egyéni munkarendnek való megfelelés nagy felelősséget igényel a szülők részéről. Ugyanazokból a tananyagokból kell készülni, mint nappali tagozatos diákként, de a vizsgák kötött időszakán túl gyakorlatilag mindenben szabadsága van a diáknak: olyan ütemben, olyan sorrendben, olyan módokon, megközelítési formákon keresztül tanulhat, ahogy csak akar. A lényeg az, hogy a félévi és év végi osztályozó vizsgákon tudjon teljesíteni. 

Pedagógusaink már kidolgozták a tananyagokat, digitális formában is elérhetővé és megtanulhatóvá téve, így a mi diákjainknak csak időt és szellemi energiát kell ráfordítaniuk arra, hogy ezeken a tananyag-lépéseken végig haladjanak. Így a vizsgákra való felkészülés gördülékenyen és zökkenőmentesen tud zajlani, miközben a tudás is beépül – hiszen igazából ez utóbbi a legfontosabb.

Szükséges-e magántanár az egyéni munkarendhez 2023-ban?

Általában nem szükséges, vagyis nem előírás. Ha a családnak van lehetősége ugyanakkor egy tapasztalt és elhivatott pedagógust a gyermek mellé delegálni, az nyilván szerencsés. Iskolánkban a pedagógusokkal folyamatos kapcsolattartás van, tehát konzultációs céllal nem szükséges magántanárt foglalkoztatni, arra itt vagyunk mi: nemcsak a tananyaghoz adunk hozzáférést, hanem pedagógusaink a felkészülésben is segítenek, igény szerint.

Az Oktatási Hivatalnál itt lehet kezdeményezni az engedélyezést az egyéni munkarend ügyében>>

A BWM Iskolába való beiratkozásról szóló tájékoztatónkat itt találod>>