Távoktatás

Szeretnéd, ha gyermeked magyar nyelvű oktatásban is részesülne

és még Magyarországon elfogadott általános iskolai és gimnáziumi bizonyítványt is kaphatna a tanulmányairól?

Olvasd figyelmesen az alábbiakat, ha külföldön éltek, de gyermekedet szeretnéd magyarul is taníttatni, illetve a magyar bizonyítvány és magyar érettségi kérdése sem mellékes számotokra!

Nagyon sok magyar család él Magyarország határain túl, akár külső körülmények, akár saját döntés által vezérelve.

Minden magyar család, akik külföldön, más anyanyelvi közegben élnek vagy telepednek le, számtalan kihívással szembesülnek a gyermekük ottani oktatási intézménybe kerülésekor:

 • A gyerekek elképesztően gyorsan megtanulnak egy – vagy akár több – idegen nyelvet, magabiztosan kiismerik magukat más nyelvű társaik között is, de ezzel egyidejűleg, ha nincs szinten tartva a magyar anyanyelvük, akkor ez a kiépült anyanyelvi képességük sajnos minden nappal romlani fog.
 • A beszédkészségükkel a magyar nyelvet tekintve nem lesz gond, de az írásbeli készségeik romlása nagyon gyorsan meg fog mutatkozni.
 • A gondolkodásmód logikája is változik, egyre nehezebbé válik majd magyarból idegen nyelvre adaptálni, és az idegen nyelvi környezet erős hatása révén a magyar nyelvbe való visszaültetés is akadályokba fog ütközni.
 • Ezeket az akadályokat a gyerekek lazán levetkőzik magukról, ez egyféle önvédelmi és megküzdési mechanizmus is, és minél jobban sikerül ez a gyereknek, sajnos a végén annál inkább az lesz az eredmény, hogy a magyar nyelvi képességek még gyorsabban romlanak. Ez törvényszerű sajnos.
 • Ne feledkezzünk meg azokról sem, akiknek a külföldön élés közepette az integrációja nem is sikerül: kevés szó esik róla, de rengeteg család küzd azzal, hogy a gyermekük nem tud beilleszkedni az idegen nyelvű környezetbe, például azért, mert felfoghatatlanul sok kultúrából érkeznek a gyerekek. Sokan számolnak be arról például, hogy németországi iskolában a gyerekek csodálatosan és gyorsan megtanulnak… törökül. Ahány nyelvet ismerünk, annyi ember él bennünk, csak az adott példánál maradva a gyerek se németül, és végül már magyarul sem fog jól tudni. Ezzel megkezdődik egy végeérhetetlen szenvedés.
 • A magyar történelmet a gyerekek nem tanulják más országokban, így bár a családi és óhazai tágabb kapcsolatok révén a gyökereik megmaradnak, de mélyebben húzódó identitásuk csorbát szenved. Nagyon sok fiatal felnőtt érzi magát gyökértelennek és ez által elveszettnek, mert az Anyaországot elhagyva ugyan sikeresen beilleszkedett, de mindig is érzi, hogy nem talált igazán HAZÁRA.

Ezekkel a problémákkal nem minden szülő szembesül, mert nem mindenkit érdekelnek vagy érintenek meg a fenti jellegzetességek, de akiket mégis, azok súlyos, húsba vágó kérdésként élik meg.

És van még egy szempont: ha valaha is fennáll annak lehetősége, hogy a család, vagy a külföldön tanulmányokat végzett fiatal majd hazaköltözik, előfordulhat az, hogy a külföldi bizonyítványok magyarországi elfogadtatása súlyos akadályokba fog ütközni, vagy a gyermeknek kemény különbözeti vizsgákat kell majd tennie: például magyar nyelvtanból, vagy magyar történelemből, és akár még irodalomból is.

Mi azoknak segítünk, akik pontosan értik és érzik a fent felvázolt problémák mélységét!

BWM Általános iskolai tájékoztató | BWM Gimnáziumi tájékoztató

Külföldön élő BWM-es diákjaink számára két féle lehetőség adott:

1.) Hivatalos beiratkozás, aminek a végén mindenképp bizonyítványt kap a gyermek – ez ugyanakkor kötelezettségekkel is jár, amiknek egyik legfontosabb eleme az év végi vizsga. Ez esetben természettudományi tárgyakat és matematikát is tanul a gyermek. Ezt hívják hivatalos tanulói jogviszonynak.

2.) Távoktatási szerződés keretében végzett tanulmányok, amik nem járnak bizonyítvány megszerzésével, ugyanakkor a magyar nyelvet és történelmet jelentő tantárgyakra redukálódik maga a képzés. Ez nem hivatalos tanulói jogviszony, hanem egy szolgáltatás.

Akár beiratkozásról, akár távoktatási szerződés keretében kapott szolgáltatásunkról beszélünk, mi nagyon komolyan vesszük a feladatunkat.

A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskolába már a 2013-as indulása óta járnak külföldi diákok – magántanulói vagy távoktatott rendszerben –, akik számára az alábbiak a legfontosabbak, mindamellett, hogy a gyermek esetleg külföldön is kap oktatást:

 • Folyamatos magyar nyelvű képzést (is) kap a gyermek a kidolgozott távoktatási programunk keretében, mellyel a magyar alapműveltséget illetően a tudása vitathatatlanul fennmarad, illetve megteremtődik.
 • A már megszerzett, korán kiépült anyanyelvi képességei nem romlanak még idegen nyelvi környezetben sem, sőt, fejlődnek!
 • A folyamatos és rugalmas távoktatási programunk révén könnyedén tud magyar bizonyítványt szerezni, akár párhuzamosan a külföldön végzett tanulmányaival együtt, mint magyar tanulói jogviszonyban lévő tanuló. (A tanulói jogviszony természetesen kötelezettségekkel is jár, ezt érdemes szem előtt tartani.)
 • De ha nincs is szüksége jelenleg magyar bizonyítványra, akkor is részesülhet magyar nyelvű távoktatásban mind általános iskolai, mind gimnáziumi tananyagra épülve, így a későbbiek során egy esetleges különbözeti vizsgát is könnyedén fog teljesíteni a gyermek, akár előzetes rákészülés nélkül is. Ez esetben a tanulói jogviszony sem szükséges, tanulói jogviszony nélkül, de minőségben azonos színvonalon zajlik a távoktatási képzésünk.

Kiknek ajánljuk tehát a BWM távoktatási képzését vagy tanulói jogviszonyát?

 • Nektek ajánlott, ha külföldön éltek, és szeretnétek a gyermeketeknek akár jogviszonnyal, akár jogviszony nélkül, magyar nyelvű, szervezett, pedagógusok által vezetett, magyar tantervnek is megfelelő, folyamatos alapfokú vagy gimnáziumi képzést biztosítani.
 • Nektek ajánlott, ha mindemellett még magyar bizonyítványt is szeretnétek. Ez esetben év végén vizsgákra lesz szükség.
 • Nektek való, ha fontos számotokra, hogy a gyermeknek stabil és erős gyökerei maradjanak a magyar kultúrába ágyazódva.
 • Nektek való, ha akár csak feltételesen is, de felmerülhet később a Magyarországra költözés lehetősége, és majdan nem szeretnétek a különbözeti vizsgák miatt rettegni, és a költözés stresszén túl a gyereket még a sikertelen vizsgázás lehetőségének is kitenni.

Hogyan tudtok csatlakozni a távoktatásunkhoz?

Az alábbi űrlapon jelentkezve – néhány alapadatot megadva – megküldjük számotokra a további lépéseket, amiket meg kell tennetek, illetve az átgondolni valókat. A költségekről is a regisztráció és a személyes – telefonos – kapcsolatfelvétel után kaptok részletes tájékoztatást.

A regisztráció semmiféle kötelezettséggel nem jár, ez csak egy első kapcsolatfelvételi lépcsőfok. Még számos egyeztetés fogja követni, időben akár néhány hetet is igénybe fog venni, tehát nem érdemes várni az informálódással és a regisztrációval, lépjetek már most!

A hozzánk beíratott gyerekeknél szinte kivétel  nélkül az volt a szülők véleménye, hogy „Bárcsak előbb találkoztunk volna ezzel az iskolával!” Így ha valamit nem szabad halogatni a tapasztalatok szerint, akkor az az első regisztráció.

Magyarországon élők számára biztosított egyéni munkarendű oktatási lehetőség

A férőhelyek száma korlátozott!

A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola hivatalos, akkreditációval, működési engedéllyel, oktatási azonosítóval rendelkező valódi iskola, így a férőhelyek száma sem korlátlan. Összesen 150 külföldön élő magyar gyermek számára tudjuk ezt a lehetőséget biztosítani, de ezek a férőhelyek folyamatosan telnek be nap, nap után.

SNI-s gyermekek számára is van lehetőség!
Engedéllyel rendelkezünk speciális nevelési igényű – például autizmus spektrum zavarral diagnosztizált – gyerekek oktatására is, természetesen szintén távoktatásos (vagy hivatalosan egyéni munkarendű) formában. Ezen férőhelyek száma még korlátozottabb, tehát mindenképp egyeztetésre van szükség. SNI-s gyermekekkel kapcsolatos írásainkat itt találod: SNI gyermek, Autizmus spektrum zavar

A szülői hozzájárulásról

 • A távoktatásunknak először egy egyszeri regisztrációs/adminisztrációs szülői hozzájárulása lesz majd a beiratkozás tényleges megtörténte, illetve az oktatási szerződés megkötése esetén,
 • továbbá a szülők havi szülői hozzájárulást fizetnek a fenntartó alapítvány számára, melynek pontos összegéről a regisztráció utáni kapcsolatfelvételkor fogunk tájékoztatni.
 • A szülői hozzájárulás összege más alapítványi iskolákkal összehasonlítva kifejezetten kedvező, erről magad is meggyőződhetsz majd.

Lennének még kérdéseid? Megértjük!

A helyek korlátozottsága miatt mindenképp azt javasoljuk, hogy regisztrálj most, mert a jelentkezések sorrendjében tudunk csak foglalkozni a diákokkal. A beiratkozás során többször is fogunk beszélni egymással, tehát a kérdéseket célzottan fel tudod majd tenni.

Amin el szoktak bizonytalanodni a szülők:

Nagyon sok szülő hiszi azt, hogy egy csettintésre megoldhatóak az akár évek óta húzódó oktatási problémák. Ez sosincs így, főleg, ha távoktatásról van szó. A távoktatás kiemelt odafigyelést igényel a szülőtől még akkor is, ha a gyermeke csodálatosan és önállóan eligazodik a teljes tananyagban.

Mivel lehet, hogy többezer kilométerre vagyunk/leszünk egymástól, mi abban tudunk segíteni, hogy amivel a gyermek a tananyag keretében foglalkozik, az

 • tényleg megfelel a magyar követelményeknek,
 • le tud vizsgázni belőle, ha a tanulói jogviszonyt választjátok,
 • lépésről-lépésre könnyedén feldolgozható az anyag,
 • élményszerű tanulást biztosít a projektalapú pedagógiánk révén,
 • valódi tudást ad a magyar nyelvről, irodalomról és történelemről is.

Nem tudjuk őt rávenni arra, amire nem akarja magát rávenni, mert ez a szülő feladata.

Mi nem vesszük le a tanulás terhét a szülőről, hanem támogatjuk a szülőt abban, hogy a gyermek olyan oktatást kapjon, aminek tényleg van értelme a jelenben és lesz értelme a jövőben is. Ennek fényében várjuk a regisztrációkat.

Regisztráció

A gyermekek jövőjét ezernyi dolog befolyásolhatja. Szülőként mindig a legjobbat akarjuk számukra megadni, de olykor falakba és korlátokba ütközünk, vagy sodródunk a körülmények áramlásában. A Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola távoktatás programja segít a körülmények fölött átvenni az irányítást.

Add meg a magyar nyelvű képzést a gyermekednek, mert a magyar észjárás egyébként is mindig a hasznára lesz majd, egész életében, és közben megmaradnak a gyökerei az Óhazához is!

A regisztrációval elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
A regisztráció után emailt küldünk a további szükséges teendőkkel. Az emailezést gyorsan fel fogja váltani a személyes kapcsolatfelvétel is, de a kezdeti lépéseket így, praktikusan tesszük meg.

A regisztráció egyik fél számára sem jár semmiféle kötelezettséggel.

Sokan érdeklődnek felnőttképzéssel és levelező tagozattal kapcsolatban is, a linken pontos és aktuális információkat találsz ezekről.