Tankönyv

Ajánlott tankönyvek

Az iskolánk által javasolt és ajánlott tankönyvek listája, évfolyamokra lebontva:

1. évfolyam tankönyvek: Letöltés
2. évfolyam tankönyvek: Letöltés
3. évfolyam tankönyvek: Letöltés
4. évfolyam tankönyvek: Letöltés
5. évfolyam tankönyvek: Letöltés
6. évfolyam tankönyvek: Letöltés
7. évfolyam tankönyvek: Letöltés
8. évfolyam tankönyvek: Letöltés
9. évfolyam tankönyvek: Letöltés
10. évfolyam tankönyvek: Letöltés
11. évfolyam tankönyvek: Letöltés
12. évfolyam tankönyvek: Letöltés

Kedves Szülők!

Világunk végletesen megváltozott és a gyerekeket egy jövőbeli 10-20 év múlva bekövetkező életre kell felkészíteni, ami teljesen más struktúrájú, mint amiben mi felnőttünk és éltünk eddig. Ennek a jeleit Önök is megtapasztalhatják nap, mint nap.

A gyerekek digitális bennszülöttek, míg mi csak látogatók vagyunk náluk.

Jelentőssé vált az élethosszig tartó tanulás, a folyamatos önképzés – amik fontosságát sok szakember hangoztatja már évtizedek óta, de a gyerekeink életében ezek már a mindennapok részei.

Akik ezekkel a képességekkel bírnak, ők lesznek a munkaerőpiacon, és egyáltalán a piacon a nyertesek.

Ez elsősorban az informális és nem formális tanulást jelenti, ami teljesen eltér a formális oktatástól, és más eszközöket is igényel.

  • Például a nyelvtanuláshoz a szavak „biflázása” már leginkább telefonalkalmazások segítségével történik,
  • papír alapú szótárt már alig használunk, ha felnőtt fejjel mégis kezünkbe akad egy, gyorsan ráébredünk a korlátoltságaira,
  • ma már a Google Translate a nyelvtanulók legfőbb támasza, ami konkrétan egy mesterséges intelligencia,
  • a könyvtárak könyveit digitalizálták és hatalmas digitális bibliotékákban szabadon elérhetőek írott, hangoskönyv és videó formában is.

Az, amikor tankönyvekről beszélünk, akkor a múltról beszélünk. A múltról beszélünk, pedig a jövőbeni magunknak akarunk tanulni. E kettő között ma már nem hézag, hanem szakadék van.

Mindezek miatt a mi iskolánk nem az állami iskolákban megszokott oktatási módszerek szerint működik, és nem kizárólag a tankönyv alapú frontális oktatást alkalmazzuk, ezért nyomtatott alapú tankönyvre abban a formában nincs szükség, ahogy eddig esetleg a szülők és a gyerekek máshol megszokhatták.

Kérem, próbálják felvenni a szálakat ebben az új világban, hiszen éppen ezért íratták be gyermekeiket a mi iskolánkba!

Szülői kérdés érkezett nyomtatott tankönyv ügyben, és azért tesszük ezt közzé, mert tipikus kérdés, rendszeresen előfordul többektől is:

„Én úgy tudom, hogy minden magyar diáknak alanyi jogon, ingyenesen jár a tankönyv. 

Miért nekünk, szülőknek kell megvenni a tankönyvet? Esetleg az iskola megtéríti ezt a költséget?”

Válaszunk:

Igen, és nem.

A BWM ISKOLÁBAN NINCS KÖTELEZŐ TANKÖNYV, CSAK AJÁNLOTT. 

Az „ingyenes tankönyvet” év végén vissza kell adni, amit aztán itt kell tárolni „valameddig”.  A munkafüzeteket eleve ki kell fizetni minden iskolában, hiszen annak sértetlenségét nem lehet garantálni.

Annál is inkább ideje fejben is átállni a digitális tankönyvek és oktatási segédletek használatára, mert a BWM-ben a 12 évfolyam alatt mi a projektérettségire készítjük fel a tanulókat, és a tankönyv csak egy forrás a sok közül, amelyet használhatnak a gyerekek. 

A Nevelőtestület úgy javasolja a tankönyveket, hogy a legtöbb elérhető online módon is, többek között azért, mert a tanulóink egy jelentős része egyéni munkarendű és a világ másik részén lakik, ahová eléggé nehézkes a kiszállítás. Azonkívül ez a módszer „nem csinál szemetet”, ráadásul sokkal rugalmasabbak a digitális könyvek felhasználási lehetőségei, mint a nyomtatott könyveké.

Alsó tagozatban az olvasókönyvet javasolt megvásárolni, mert az olvasásélmény a nyomtatott könyvvel szoros összefüggésben segíti az olvasásképességet – hiszen fogni, tapintani lehet a könyvet, aminek súlya is van, kiterjedése a térben, a lapoknak illatuk van, és lapozás közben hangot adnak ki, energiát közvetítenek, így kézzelfoghatóbbá teszik az olvasmányt. Ez fontos, ezért érdemes minden gyermeknél kipróbálni az élményt.

Gimnáziumban a történelem tankönyvet és az angolkönyveket javasoljuk megvásárolni, minden más használható digitális formában is. 

A nyomtatott tankönyveket a KELLO-tól lehet megrendelni, természetesen segítünk ebben is, kérem, forduljanak az osztályfőnökökhöz az ügyben!

Bárdi-Farkas Beáta