Autizmus spektrum zavar

Az autizmus spektrum zavar (röviden autizmus) egy állapot, egy idegrendszeri fejlődési rendellenesség. A spektrum szóval azt fejezzük ki, hogy a megnevezés egy olyan gyűjtőfogalom, amely az autizmusnak sokféle megjelenési formáját takarja.

Az autizmus spektrum zavar jelenthet olyan fogyatékosságot, amely során a beszédtanulás is nehézséget jelent egy kis gyermek számára, ugyanakkor más érintettek határozottan kiemelkedő tehetséggel rendelkeznek valamiben. Az autizmus jelei már egész kicsi korban észlelhetőek, a számos tünet közül a legjellemzőbb, hogy a gyermek nem akarja magára felhívni a figyelmet és nem akar kontaktot másokkal, hanem teljes egészében a saját kis világát éli, miközben sokszor kényszeres műveleteket végez. Az autizmus spektrum zavar legelső jelei közé sorolható például, ha a gyermek nem mosolyog és a kezével furcsán ismétlődő, nyilvánvalóan felesleges mozdulatokat tesz.

Autizmus spektrum zavar fejlesztés

Autizmus spektrum zavar fejlesztésről akkor beszélünk, ha egy SNI gyermek szakértői vélemény alapján gyógypedagógiailag fejleszthető. Azt, hogy valaki sajátos nevelési igényű-e, azt a szakértői bizottság állapítja meg. A szakvélemény különbséget tesz a fejleszthető és nem fejleszthető gyerekek között. Az autizmus spektrum zavar fejlesztés is ezek egyike, egy terápia jellegű autizmus-specifikus nevelés, amelyben a gyermek különböző készségeit fejlesztik. Ez elősegíti a kommunikációt és a szocializálódást. Az autista gyerekeket, mint általában az SNI gyerekeket a köznevelési törvény által előírt sajátos nevelésben kell részesíteni. Arra a kérdésre pedig, hogy egyénileg melyik gyermeknek milyen fejlesztést javasolnak, a válasz a szakvéleményben keresendő.

Autizmus spektrum zavar tünetei

Az autizmus spektrum zavar tünetei már egész kicsi gyermekeknél észrevehetőek. Az alábbiak nem helyettesítik az orvosi diagnózist, csak egy kis összefoglalót nyújtanak a legtipikusabb jelekből.

  • A gyermek kerüli a szemkontaktust, nem mosolyog, nem artikulál, nem gesztikulál.
  • Általában semmi olyat nem tesz, amivel felhívná magára a figyelmet.
  • Gyakran görcsösen ragaszkodik egy adott dologhoz, legyen az tárgy, vagy a hétköznapi rutin.
  • Ha a megszokások bármelyikében változás következik be, ideges lesz, ami hisztérikus rohamokhoz és dühkitörésekhez is vezethet.
  • Az autizmus spektrum zavarral élő gyermek érzékeny továbbá bizonyos hangokra, zajokra, amik szinte sokkolják őt.
  • Tipikus tünet lehet, hogy a saját nevére nem reagál.

Az autizmus spektrum zavar tüneteinek listája ezzel közel sem érnek véget. Fontos tudni, hogy ezek a tünetek nem minden esetben jelentik azt, hogy gyermekünk autista lenne. Gyakran előfordul, hogy ezeket a tüneteket “kinövik” a gyerekek. Az országos (vagy megyei) szakértői bizottság szakvéleménye vizsgálat útján mondja ki azt, hogy egy gyermek SNI, azaz sajátos nevelési igényű vagy sem, ami többek között az autizmus spektrum zavart is magába foglaló gyűjtőfogalom.

Autizmus spektrum zavar teszt

Az autizmus spektrum zavar teszt igénye azokban a szülőkben merül fel, akik gyanakodni kezdenek, hogy gyermekük esetleg érintett lehet az autizmusban. Az interneten több olyan teszt is megtalálható, amivel elméletileg közelebb kerülhetünk a válaszhoz. Az egyik teszt szerint hat hónapos kortól a gyermek fejtartásából meg lehet állapítani, hogy jelen vannak-e ilyen típusú problémák a kicsinél. Egy másik, gyerekeknek szóló tesztet babákkal játszva végeznek el, ahol a játék végén a gyermek válaszából derül ki, hogy érintett lehet-e. Végül az online kérdőívek is egyre népszerűbbek, a legelterjedtebb autizmus spektrum zavar teszt az ún. ADI-R (autizmus diagnosztikus interjú), amely egy háromórás, közel száz kérdésből álló kérdőív. Soha ne felejtsük el, hogy bár a tesztek irányadóak, nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Autizmus spektrum zavar jelei

Autizmus spektrum zavar jelei lehetnek, ha a gyermek nem reagál a nevére. Nem próbál beszélni és nem mosolyog, nem gesztikulál. Gyanakvásra ad okot továbbá, ha túlságosan érzékeny a hangerőre és a fényekre. Szintén autizmus spektrum zavar jelei a gyermek bizonyos tárgyakhoz és szokásokhoz való ragaszkodása, valamint bizonyos rövid átfutású műveletek sokszoros ismétlése. Az érintett újra és újra meg akarja hallgatni ugyanazt a dalt, újra és újra látni akar egy felvételt, újra és újra ismétli ugyanazt a mozdulatot, miközben úgy tűnik, mintha elrévedne, vagy abba az ismétlődő dologba kapaszkodna.

Az autizmus már néhány hónapos korban megfigyelhető, irányadó tesztekkel további bizonyságot szerezhetünk róla, de a szakértői bizottság szakértői véleménye a hivatalos diagnózis.

A szakvélemény határozza meg, hogy az autista sajátos nevelésű igényű gyermekként pontosan milyen nevelést, és ha lehetséges, akkor milyen fejlesztést kaphat.

Autizmus spektrum zavar kezelése

Az autizmus spektrum zavar kezelése csapatjátékot igényel. A gyermeknevelés ebben az esetben nem csak családi kérdés, a pedagógiának is nagy szerepe van benne. Különösen akkor, ha sajátos nevelésű igényű, autista gyermekről van szó. Az autizmusnak sokféle formája létezik, kezelése terápia szerűen, a gyermek különböző készségeinek fejlesztéséből áll. A gyermek hétköznapjai mind otthon, mind az iskolában az autizmus spektrum zavar kezelésének részei. A fejleszthető SNI gyermekeket a pedagógusok a szakértő bizottság véleményére alapozva megpróbálják az iskolában a többi gyermek közé integrálni, vagy a szakértő bizottság szakvéleményére hivatkozva egyéni munkarend szerint tanítani. Ha a gyermek nem fejleszthető, akkor másik intézményt célszerű választani számára, ahol kifejezetten SNI gyerekek oktatásával foglalkoznak. A BWM iskolában is szeretettel várjuk az autizmus spektrum zavarra küzdő gyerekeket.