„János bácsi! Kérjük szépen, írja nekünk ezt alá!”

Valahogy így kezdődött az a kezdeményezés, amit a Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola diákjai indítottak útjára, egy saját kézzel írt petíció formájában, amit Bárdi – Farkas Jánosnak, az iskola alapítójának nyújtottak be. Már maga a kérés hivatali útja is elérzékenyíti a szakma képviselőit, de talán annak a témája még jobban. A kérés örömmel lett engedélyezve, a munka megkezdődhetett.

De mégis! Miről van szó? Sikerült szabad időpontot találnunk, ahhoz, hogy a gyerekekkel beszélgethessünk, akik kipirult arccal, izgatottan meséltek az elképzelésükről. Elmondták a tapasztalataikat arról, hogy néha előfordul, hogy diáktársaik játék közben elfeledkeznek magukról, és a játék hevében akaratlanul erőteljesebbek a kelleténél. Azért szeretnének megalakulni, hogy a nyugodt, és kiegyensúlyozott iskolai légkört megőrizzék, segítsenek abban, hogyha mégis előfordulnak nehézségek, figyelmeztessék társaikat a helyes viselkedésre. A konfliktusokat saját maguk szeretnék először kezelni.

A beszélgetés közben megfigyelhető, hogy a gyermekek teljesen nyitottak a megoldásokra, amiket az elejétől kezdve pedagógus figyel és gondoz, mederbe terel, ugyanakkor szabadon hagy. A gyerekek megértik és elfogadják, hogy nem elegendőek a félmegoldások, hogy a félreértések a hiányos kommunikáció következményei, és a megoldásokat demokratikus keretek között, együtt, meg fogják találni.
Ezért a hivatalos alakuló ülés időpontját már keresik, amit izgatottan várunk!
A további eseményekről folyamatosan tudósítjuk önöket!