Prohászka Béla mesterszakács

2020. szeptember 11.

Iskolánk meghívását elfogadva egy szép szeptemberi napon Prohászka Béla mesterszakács a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége (MNHSZ)-alelnöke a három tagozat 5-5 tanulójával egy komplett szüreti menüsor elkészítését tűzte ki célul.

A program célja:

A tanulók megismerjék és bővítsék ismeretüket az egészséges alapanyagok alkalomhoz illő felhasználását. Ezzel együtt együttműködésre törekedjenek. A bemutatott egyszerű ételek elkészítése során gyakorlatot szerezzenek a konyhatechnológiai műveletek biztonsággal és szakértelemmel történő elvégzésében. A program célja volt továbbá, hogy egy elismert és sok szakmai tapasztalattal rendelkező mesterszakács kezei mellett, vele együtt az ő irányítása mellett dolgozhassanak.

Megvalósítás:

A tagozatvezetők által előre kiválasztott 5-5 fő tanuló előzetes munkavédelmi oktatásban részesült a programot megelőző napon.

Reggel a program megnyitásaként az iskola tanulói és pedagógusai megismerhették Prohászka Béla Urat, valamint a nap teljes részletes menetét. Ezt követően az érintett tanulók a tankonyhában megkapták az erre a napra szükséges munkaruhákat. Elsőként az alsó tagozat 5 tanulója friss gyümölcsökből italokat készített. Közben az aszaláshoz szükséges gyümölcsök előkészítése is megtörtént. A felső tagozat 5 tanulója sült szilvalevest főzött. Az étel glutén mentes változatban is elkészült. A szakgimnázium tanulói 4 fő részvételével elkészítették a szüreti csirkemell ragut, és 2 tanuló e közben a prezentációs díszasztalt állította össze az iskola udvarán gesztenye, dísztök és szőlőlevél dekorációval. Miután a teljes menüsor összeállt a Séf Úr kitálalta a menüsort. A program zárásaként iskola vezetése megköszönte Prohászka Úrnak, hogy elfogadta a meghívást és így megvalósulhatott az idei év első olyan programja, ami élményszerű oktatás keretében gyakorlatiasan tanította a gyerekeket. Minden résztvevő tanuló számára óriási élmény volt a teljes program megvalósulása.

Wolfné Zsebők Júlia